Search
Close this search box.

Hopealusikoiden matka koruksi

Vanhoista hopealusikoista olemme valmistaneet lusikkakoruja jo vuodesta 2010. Siihen aikaan ei lusikkakoruja vielä Suomesta saanut. Idea lusikkakoruihin tuli eräältä asiakkaalta joka kertoi, että Ruotsissa tehdään vanhoista hopea-aterimista koruja. Sen jälkeen ne ovatkin olleet kestosuosikkeja. 

Ensimmäiset lusikkakorut teimmekin omista vanhoista kahvilusikoista ja pienistä haarukoista. Lusikkakorujen suosio yllätti meidät totaalisesti ja ensimmäisillä markkinoilla Rauman pitsiviikoilla myimme kaikki tekemämme lusikkakorut.

Pallosormus
Muisto -rannekoru hopealusikasta. Tilaa rannekoru täältä

Joskus vanhat hopealusikat jäävät käyttämättöminä laatikon pohjalle. Ne on voitu periä esim. isoäidiltä ja niihin liittyy jokin ihana tarina, joka halutaan säilyttää korun muodossa. Usein asiakkaat tulevat meille juuri näiden lusikoiden kanssa ja niistä tehdään koruja asiakkaan toiveiden mukaan. Koruissa säilytetään myös lusikoiden vanhat kaiverrukset. Näin mummon vanhat hopealusikat saavat uuden elämän korun muodossa ja tarina saa jatkua. 

Vanhoja hopealusikoita on nykyisin saatavilla hyvin vähän tai ne ovat todella kalliita. Kun jostain niitä onnistuu saamaan, ensimmäisenä tarkistetaan, ovatko lusikat oikeaa hopeaa eikä esim. uushopeaa tai alpakkaa. Kun materiaali todetaan laadukkaaksi, mietitään mitä korusta tehdään ja suunnitellaan design. 

hopeinen_kuviosahattu_riipus
Maken suunnittelema ja käsin sahaama linturiipus. Tilaa koru täältä

Hopealusikan työstäminen aloitetaan kuumentamalla lusikka hyvin korkeassa lämpötilassa. Heti kuumennuksen jälkeen lusikka hapotetaan, mikä poistaa hapettumat metallin pinnalta. Tämän jälkeen lusikka työstetään muotoonsa mm. sahaamalla ja siihen voidaan juottaa osia, riippuen siitä millainen lopputuloksesta halutaan.

Työstämisen jälkeen valmistuva koru hapotetaan uudelleen. Korusta siistitään terävät osat pois ja se vielä filssataan ja kiillotetaan. Lopuksi pinta vielä käsitellään haluttuun lopputulokseen joko harjaamalla, tummentamalla tai kiillottamalla kiiltäväksi. Kaikki vaiheet tehdään käsityönä kultasepän ammattitaidolla ja sydämellä.